Protejarea mediului

Protejarea mediului

Acasa / Articol / Protejarea mediului

Protejarea mediului

Articol

Protejarea mediului constituie ansamblul masurilor si actiunilor care duc la reducerea poluarii mediului, a surselor de poluare si la imbunatatirea resurselor.

       Prin respectarea unor masuri pentru protejarea mediului putem contribui fiecare, putin cate putin, la reducerea poluarii mediului inconjurator. Pentru a respecta aceste masuri, trebuie sa cunoastem foarte bine cauzele care duc la poluare.

      Stim cu totii ca poluarea aerului provine de la gazele emanate de autoturisme, eliberarea in atmosfera a diferitelor gaze toxice si chimicale. 

     Poluarea apelor provine de la deseurile industriale, deseuri petroliere, reziduuri deversate de la diverse fabrici.

    Poluarea solului este provenita, in mod direct, de toti locuitorii Planetei. Toate insecticidile, ierbicidele folosite in agricultura, defrisarile padurilor sunt doar cateva exemple care duc la poluarea solului.

    Pornind de la aceste exemple, care sunt doar o mica parte din tot ce duce la poluarea mediului inconjurator, putem sa respectam cateva masuri: sa folosim cat mai rar masina, sa plantam copaci, sa economisim energia electrica, sa cumparam produse care au ambalaje reciclabile, sa separam deseurile, sa nu aruncam gunoiul pe jos sau in apa ci la pubelele special amenajate.

   In locul pungilor de plastic putem alege varianta unei pungi din panza, ce poate fi spalata si reutilizata. Atunci cand mergem la cumparaturi, putem reduce utilizarea pungilor de plastic pe care la folosim la cantarirea legumelor sau fructelor folosind saculeti reutilizabili, sau daca sunt cantitati mici se poate lipi eticheta direct pe produs.

http://uleiosul.com/viata_fara_plastic/

  Sticlele de plastic ar putea fi inlocuite cu recipiente din inox sau cu sticle din sticla. 

  Vesela si tacamurile din plastic pot fi foarte bine inlocuite cu vesela si tacamuri din inox sau bambus.

   Un alt exemplu ar fi sa ne producem in casa anumite produse gen sampon, sapun, pasta de dinti, solutii pentru curatarea locuintei pe care sa le punem in recipiente ce pot fi refolosite.

   Cand mergem la cumparaturi ar fi indicat sa incurajam producatorii de produse bio, cumparand produsele lor pentru care au fost folosite putine spre deloc solutii care dauneaza solului.

   Pentru economisirea energiei electrice trebuie sa inchidem becurile si televizoarele in camerele unde nu sta nimeni, sa scoatem din priza echipamentele electronice cand nu avem nevoie de ele, sa folosim becuri economice, sa achizitionam aparatura electrocasnica cu consum redus de energie, izolarea locuintei. Daca locuim la casa putem opta pentru folosirea panourilor solare.

   Pentru a reduce poluarea naturii trebuie sa ne obisnuim sa nu lasam gunoaie pe jos ci la pubelele special amenajate. Un exemplu ar fi daca mergem la picnic cu familia, sa facem foc doar in locurile special amenajate, in urma noastra sa adunam gunoiul. 

   Cand mergem la mare nu este indicat sa aruncam gunoaie in apa sau pe nisip.

  In judetul Buzau, planul de colectare selectiva este in plina dezvoltare. In municipiul Buzau s-au amenajat platforme de colectare selectiva. Cosuri de colectare selectiva sunt amplasate pe domeniul public si  in parcuri.

    Pentru un oras mai curat, nu doar autoritatile pot interveni, ci fiecare din noi avem obligatia sa respectam cateva masuri simple cum ar fi folosirea cosurilor de gunoi, colectarea selectiva. Avem in judet cateva centre de colectare cum ar fi GreenTech care este si centru de reciclare situat in Bulevardul Industriei nr. 17, RER Buzau din Calea Eroilor, GreenFiber din Bulevardul Industriei 17, GreenWee dinDJ 203D, Romcarbon dinstrada Transilvaniei 132 si numeroasele centre de colectare a fierului.

    Pentru a reduce poluarea mediului inconjurator si pentru protejarea acestuia, cu totii trebuie sa intelegem cat este de important sa mentinem apele, aerul si solul curate.

 

Surse:http://apepaduri.gov.ro/wp-content/uploads/2014/08/zece_pasi_mediu_curat-carte_colorat.pdf

https://blogovat.eu/trei-cauze-principale-ale-poluarii-mediului/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Protec%C8%9Bia_mediului

https://primariabuzau.ro/wp-content/uploads/2016/10/strategia-de-dezvoltare-a-Municipiului-Buzau.pdf

https://www.raportaremediu.ro/2017/08/09/masuri-de-protectie-a-mediului/

http://www.ziare.com/mediu/incalzire-globala/10-lucruri-pe-care-le-poti-face-ca-sa-ajuti-mediul-1103656

http://www.ziare.com/mediu/reciclare/masuri-de-protectie-a-mediului-prin-reciclare-1584496

http://uleiosul.com/viata_fara_plastic/

https://www.wwf.ro/ce_poti_face_/traieste_in_armonie_cu_natura/folosete_energia_eficient_/

Ce poti adauga la poluare:

- ce putem face noi sa consumam mai putin plastic/ hartie, in principiu orice este aruncat la gunoi si nu este refolosit. Un exemplu ar fi ca atunci cand mergem la magazin sa avem o punga din material pe care sa o reutilizam, sa nu cerem pungi de plastic la casa, ca nu e nevoie. Apoi sa folosim o sticla din sticla pe care sa o umplem cu apa de la un filtru pe care sa il cumparam (ca sa nu mai cumparam sticle/ bidoane de apa constant). Un alt exemplu ar fi sa ne producem in casa anumite produse - sapun, pasta de dinti pe care sa le punem in recipiente pe care le putem refolosi. Sa stingem lumina din camerele in care nu stam sau sa incercam sa ne folosim cat mai mult de lumina de afara. Sau daca stam la casa sa luam panouri solare pentru a folosi energie regenerabila, ceea ce inseamna si reducerea costurilor pe termen lung. Cauti si tu pe net, sunt foarte multe exemple. Poti porni chiar de la cele pe care ti le-am dat eu.

- Poluarea naturii. De exemplu, sa nu aruncam gunoaie pe jos cand mergem pe strada, in parc si mai ales in natura, unde nu sta cineva sa faca curat dupa noi. Cand mergem in natura sa avem grija sa adunam gunoiul pe care il producem, de exemplu dupa un picnic.

- Apoi un alt lucru ar fi sa incurajam producatorii de produse bio/ eco, sa cumparam produse pentru care au fost folosite putine spre deloc solutii care dauneaza solului.

- Am vazut ca ai dat niste exemple. Incearca sa le detaliezi.

Ultimele articole