Managementul deșeurilor și colectarea selectivă, despre reciclare

Managementul deșeurilor și colectarea selectivă, despre reciclare

Acasa / Articol / Managementul deșeurilor și colectarea selectivă, despre reciclare

Managementul deșeurilor și colectarea selectivă, despre reciclare

Articol

“Natura nu are nevoie de oameni. Oamenii au nevoie de natură”, Julia Roberts   

Pentru a intelege mai bine de ce e important sa reciclam, trebuie sa intelegem in primul rand ce inseamna reciclarea. Productia presupunea folosirea de materie prima (ex. lemn pentru a produce hartie, petrol pentru a produce plastic). Prin reciclare putem sprijini planeta pentru ca aceasta materie prima transformata in produse sa nu fie risipita, ci, din contra, sa fie refolosita pentru a produce alte obiecte. Pe langa reducerea nevoii de materie prima, e important sa intelegem ca produsele aruncate la gunoi nu doar ca sunt risipite si pierdute pentru totdeauna, ci, mai mult decat atat, le ia foarte mult timp sa se descopuna, astfel contaminand mediul natural si capacitatea planetei de a se regenera.

    Avem doua categorii de deseuri si anume: deseuri periculoase si deseuri nepericuloase. Din categoria deseurilor nepericuloase avem hartia, plasticul, metalul si  sticla. Uleiurile minerale, consumabilele auto, detergentii, bateriile, becurile, acumulatorii fac parte din categoria deseurilor periculoase.

   Fiecare dintre noi trebuie sa invatam sa separam deseurile pentru o reciclare corecta si depozitarea lor in pubelele corespunzatoare, astfel: plasticul si metalul se vor depozita la pubela galbena, hartia se va depozita la pubela albastra si sticla se va depozita la pubela verde.

 Colectarea corecta a plasticului se face astfel: se indeparteaza dopul, sticla de plastic se va clati cu apa rece, se preseaza pentru a ocupa mai putin spatiu. Tot in pubela galbena se pot colecta jucarii de plastic, ambalajele din plastic, pungile din plastic, cutiile de la conserve, doze, ambalaje din aluminiu. Cutiile ce provin de la lapte si sucuri se incadreaza tot la aceasta categorie, deoarece pot contine resturi de lichide si afecteaza hartia. Nu se pot colecta la pubela galbena cutiitle/ sticlele care contin vopsea, substante chimice, deseuri medicale.

 Hartia cerata, hartia plastifiata, paharele de la cafea, cartoanele si hartiile ce contin resturi de mancare, servetelele si prosoapele de hartie pentru bucatarie sau orice alta hartie care este murdara cu lichide sau substante chimice nu se pot recicla si le aruncam la pubela cu gunoi menajer sau deseuri reziduale/ amestecate. Revistele, maculatura, pliantele, cataloagele, fotografiile, cartoanele pot fi reciclate dar si aceastea la randul lor sa nu contina capse, folii de plastic.

 La pubela verde putem arunca obiecte din sticla, borcane fara capac, sticla alba, maro, verde. Acestea trebuie sa fie spalate inainte de a le arunca. Farfuriile si obiectele din portelan, oglinzile, obiecte din ceramica, becuri, geamurile se vor colecta la deseurile reziduale/ amestecate.          

 Centre de colectare in judetul Buzau : Romcarbon SA din strada Transilvaniei, nr. 132 unde se poate colecta sticla, PET-uri, plastic, textile, hartie, fier vechi, frigidere, televizoare, telefoane; deseurile de hartie si carton se pot colecta si laS.C. Rompet International Recycling S.R.L.din strada Dimitrie Filipescu, nr.1; in parcarea magazinului Kaufland Frasinet exista un automat de reciclare pentru PET-uri, sticla si doze.                         

  Managementul deseurilor si colectarea selectiva este un proces complex ce trebuie sa indeplineasca anumite conditii obligatorii. Acest proces cuprinde cateva activitati, printre care: colectarea deseurilor ce este efectuata cu ajutorul operatorilor de salubritate care dispun de utilaje speciale pentru colectari; transportul care se poate efectua pe cale rutiera, feroviara sau navala; valorificarea deseurilor; eliminarea deseurilor.

   Majoritatea oamenilor folosesc excesiv resursele naturale, ceea ce, in timp, va duce la distrugerea Planetei. Avem la dispozitie multe resurse si informatii, care ne pot ajuta sa intelegem mai bine cata nevoie avem ca mediul inconjurator sa nu mai fie poluat.

   Pentru a putea contribui la reciclare, in primul rand, putem incepe prin a fi propriul exemplu. Astfel ar trebui sa incepem prin a reduce consumul de energie, apa si produse de care nu avem cu adevarat nevoie. Un alt exemplu ar fi reutilizarea obiectelor sau daca sunt intr-o stare buna si mai pot fi utilizate le putem dona unor persoane nevoiase.

   Pe masura ce aceste schimbari vor face parte din obiceiurile noastre zilnice, ne putem documenta si gasi si alte modalitati de reciclare si reducere a deseurilor.

Surse:

https://www.raportaremediu.ro/2017/09/25/ce-este-reciclarea/

https://hartareciclarii.ro/homepage/main-stories/5-motive-pentru-a-colecta-separat/

http://www.ecoteca.ro/managementul-deseurilor/deseuri-reciclabile

https://www.raportaremediu.ro/2016/09/07/cum-gestionam-corect-deseurile-generate/

https://www.hotelepoque.ro/assets/public/epoque/files/Plan_reducere_deseuri_DM_PERFECT_REAL_ESTATE.pdf

https://evz.ro/reciclarea-corecta-a-deseurilor-din-casa-891669.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Reciclare

https://www.solutiidemediu.ro/cerinte-de-mediu-specifice-colectorilor-valorificatorilor-de-deseuri/

https://hartareciclarii.ro/homepage/main-stories/cum-colectam-separat/

http://reciclare.declic.ro/

 

 Management deseurilor de completat cu:

- daca faci colectare selectiva acasa, cum se face corect (poti adauga inclusiv o imagine sau diagrama pe care o gasesti pe internet, scriind sursa sub imagine); de exemplu, cum se pregateste plasticul pentru a fi trimis la reciclat? Sticla de plastic se recicleaza doar daca e scos dopul, iar sticla este spalata cu detergent. Plasticul de anumita duritate nu se recicleaza - nu stiu care anume, dar trebuie sa gasesti pe internet. Adica sa descrii putin procesul prin care un om poate colecta la el acasa inainte de a duce la un centru de reciclare sau la pubele. Ai putea sa mai descrii si pentru hartie si sticla. Astea ar fi cele mai comune. Si hartia poate fi reciclata doar in anumite conditii si gramaje. S-ar putea ca un anumit tip de carton sa nu poata fi reciclat (de exemplu cel plastifiat - ce se intampla cu el?)

- Alt lucru de completat este o lista cu centrele de reciclare din Buzau - probabil ca exista inclusiv la anumite hypermarketuri.

Ultimele articole