Cum reacționez la bullying și cum îl diminuez?
Cum reacţionez când observ bullyingul la clasă sau în şcoală? Ce instrumente sau tehnici să aplic pentru a soluţiona o situaţie de urgenţă? Cum acţionez şi pe termen mediu sau lung pentru a trata cauza şi nu doar efectul? Noi, profesorii, nu am fost pregătiți pentru cum să reacționăm şi să diminuăm fenomenul de bullying. În definitiv, nu este în fișa postului. Însă, este necesar să facem şi acest efort nu doar pentru zâmbetul elevilor noştri, dar şi pentru fericirea noastră. Formatorul este Daniela Doru, profesor înv. gimnazial și liceal, coach certificat pentru adolescenți și facilitator comunicare nonviolentă.
Ce vei învăța alături de noi?
De ce nu reușim să oprim bullyingul la clasă?
Sunt mai multe motive, iar acestea sunt doar cinci dintre ele: lipsește formarea, incapacitatea de a identifica bullyingul, neîncrederea sau teama, credinţele sau convingerile greşite, lipsa de sprijin din partea şcolii şi a altor instituţii.
E important în primul rând să reacționăm dintr-o stare de observare neutră, ceea ce presupune să ne reglăm mai întâi pe noi emoțional, observând furia, nemulțumirea din noi, apoi reușind să vedem agresorul și victima din postura de observator. Doar așa putem să-i ajutăm pe elevi să își gestioneze emoțiile și să rezolve situația punctuală cu care se confruntă. Daniela Doru va prezenta instrumente, practici și activități de comunicare nonviolentă, precum și de prevenție a bullying-ului în cadrul unui grup.
Ce putem face în calitate de profesori pentru a stopa bullyingul la clasă?
- Stabilim reguli clare şi care sunt consecinţele negative în cazul încălcării acestora, tocmai pentru a crea un cadru sigur pentru copii.
- Discutăm cu elevii noștri despre bullying, de ce este de neacceptat, cum se pot proteja și cum îi pot ajuta pe ceilalți?
- Promovăm o cultură bazată pe respect și acceptare, astfel încât încurajăm comportamentele pozitive și valorile precum toleranța și acceptarea.
- Intervenim imediat atunci când vedem sau aflăm despre un caz de bullying.
- Separăm agresorul de victimă.
- Oferim suport emoțional copilului care a fost victimă a bullyingului.
- Vorbim cu elevii implicați.
- Urmărim și raportăm autorităților școlare incidentele de bullying.
- Discutăm și lucrăm cu părinții.
- Implementăm un program anti-bullying la clasă.
- Monitorizăm situația.
- Creăm un mediu de clasă incluziv.
Formator: Daniela Doru
Daniela Doru este profesor învățământ gimnazial și liceal la Babel Școală și Liceu din Timișoara, mindfulness coach certificat pentru adolescenți, facilitator Comunicare Nonviolentă, facilitator World Peace Game, profesor SuperTeach.
Daniela se descrie pe sine ca un om care învață continuu și care iubește experiențele vieții. Pasionată de educație, a ajuns să învețe cu inima pentru a-și cultiva mintea. Lucrează atât în educație formală, cât și nonformală, iar în aceste contexte educaționale îi place să creeze oportunități de explorare și cunoaștere interioară care aduc claritate, inspirație și creștere.
Înveți când ai timp și în ritmul tău.
Învață cu drag, mai rapid și mai simplu.
- Nistoroiu CristinaFelicitari!
- Enache Gabriela SimonaPrezentarea conținutului și explicațiile oferite de doamna profesoară au fost clare. Am parcurs cu interes acest curs util. Vi-l recomand dacă vreți să realizați ore plăcute pentru elevii dumneavoastr... View morePrezentarea conținutului și explicațiile oferite de doamna profesoară au fost clare. Am parcurs cu interes acest curs util. Vi-l recomand dacă vreți să realizați ore plăcute pentru elevii dumneavoastră.
- Dumitru MarianaTestimonial de la conferința anterioară: Recomand această conferință deoarece are multe exemple de bune practici, oameni bine pregătiți care ne învață din experiențele dumnealor. Este minunat să predam prin joc, iar această conferință acest lucru îl face, ne învață importanța ... View moreTestimonial de la conferința anterioară: Recomand această conferință deoarece are multe exemple de bune practici, oameni bine pregătiți care ne învață din experiențele dumnealor. Este minunat să predam prin joc, iar această conferință acest lucru îl face, ne învață importanța jocului în viața copiilor, a adulților, dar și exemple de jocuri ce pot fi aplicate în cadrul orelor de curs. Felicitări tuturor celor care au făcut eforturi pentru ca acest lucru să se întâmple. Mulțumesc!!
- MĂIMĂSCU MIHAELA- LILIANATestimonial de la conferința anterioară: Mă bucur că am avut oportunitatea de a parcurge acest minunat curs. Felicitări organizatorilor și formatorilor care, cu deosebit profesionalism au structurat și realizat într-o manieră captivantă conținutul acestei întâlniri, împletind un buchet... View moreTestimonial de la conferința anterioară: Mă bucur că am avut oportunitatea de a parcurge acest minunat curs. Felicitări organizatorilor și formatorilor care, cu deosebit profesionalism au structurat și realizat într-o manieră captivantă conținutul acestei întâlniri, împletind un buchet de idei interesante și extraordinar de utile în facilitatea activității noastre didactice. Mii de mulțumiri pentru toate ideile împărtășite!
- Ionut ValentinTestimonial de la conferința anterioară: Recomand cursurile EduMagic. Un real ajutor pentru desfășurarea optimă a procesului educativ în mediul online.
- AlexandruTestimonial de la conferința anterioară: Am participat la toate evenimentele organizate de EduMagic. Mult respect formatorilor, persoane deosebite, dedicate, implicate în formarea pedagogilor.