Kit-ul pentru cadre didactice „Ghid pentru gradația de merit 2024”

16% din cadrele didactice din România obțin gradația de merit, adică o majorare cu 25% a salariului de bază, precum și recunoașterea meritelor și performanțelor profesionale. Te sprijinim să fii unul dintre acești profesori cu ajutorul kit-ului „Ghid pentru gradația de merit”, care conține modele și exemple de documente necesare dosarului.

Îți punem la dispoziție gratuit mai jos „Metodologia pentru gradația de merit 2024” în format descărcabil, precum și calendarul, criteriile generale și alte informații importante de ținut cont în sesiunea 2024. De asemenea, urmează să încărcăm și fișele de (auto)evaluare după publicarea lor.

Ghidul este un produs digital (nu fizic) și conține o colecție de videoclipuri și documente descărcabile care pot fi accesate instant după achiziție în contul edumagic.eu.

Acceptăm și plata cu cardul pentru prima de carieră didactică (Pluxee)!

Nu reușești să plasezi comanda sau să accesezi kit-ul? Apeleaz-o pe Ana la 0760.676.802 (L-V, 9-17).

Pret special 59,00 lei Pret standard 69,00 lei

Kit-ul pentru cadre didactice „Ghid pentru gradația de merit 2024”

59 lei

Nu te-ai hotărât încă? Adaugă-l acum în lista de favorite și îți vom aminti de produsul dorit.

Continut Curs 3 Prelegeri + 24 Assignment Duration
1. Ce trebuie să știi înainte de a aplica pentru gradația de merit? 10:09 2 Prelegeri
Felicitări pentru înscriere! 01:55
Ghid gradaţie - prezentare - document descărcabil 0
Greşeli sesizate în alcătuirea dosarului 08:14
Ghid gradaţie - greşeli - document descărcabil 0
2. Etapa 1: Creează-ţi portofoliul 04:36 1 Prelegeri
Sfaturi utile 04:36
Ghid gradaţie - sfaturi - document descărcabil 0
Exemplu OPIS - document descărcabil 0
Exemplu Raport de activitate - document descărcabil 0
Exemple documente justificative - document descărcabil 0
Machetă adeverinţă aplicare strategii inovative 0
Machetă adeverinţă calificative 0
Machetă adeverinţă dotări 0
Machetă adeverință elaborare ghid metodic 0
Machetă adeverință elaborare ROI 0
Machetă adeverință rezultate deosebite categorii dezavantajate 0
Machetă adeverință rezultate deosebite 0
Machetă adeverință tratare diferenţiată 0
Machetă cerere gradaţie director 0
Machetă cerere înscriere 0
Exemplu apreciere sintetică 0
3. Etapa 2: Consultă metodologia pentru gradația de merit sesiunea 2024 0 0 Prelegeri
Metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat în sesiunea 2024 - document descărcabil 0
4. Etapa 3: Folosește machetele actualizate pentru sesiunea 2024 0 0 Prelegeri
1. Machetă OPIS 2024 - înv. gimnazial, liceal, profesional, postliceal 0
1. Machetă Raport de activitate 2024 - înv. gimnazial, liceal, profesional, postliceal 0
2. Machetă OPIS 2024 - înv. antepreșcolar, preșcolar, primar, învățământ special, profesori consilieri, profesori logopezi 0
2. Machetă Raport de activitate 2024 - înv. antepreșcolar, preșcolar, primar, învățământ special, profesori consilieri, profesori logopezi 0
3. Machetă OPIS 2024 - personal de conducere, îndrumare și control 0
3. Machetă Raport de activitate 2024 - personal de conducere, îndrumare și control 0

Ce conţine kitul?

Greșeli frecvente care au determinat descalificarea sau reducerera punctajului constatate de profesori din comisia de evaluare, precum și soluții simple pentru a nu produce aceste erori.

Modele de documente OPIS, raport și adeverinţe, în format editabil pentru a fi completate direct de tine fără să le copiezi în alte documente.

Exemple de documente OPIS, raport și adeverinţe de la cadre didactice care au obţinut gradaţia de merit.

Metodologia pentru obținerea gradației de merit pentru sesiunea 2024, calendar, fişele de (auto)evaluare.

Exemple de greșeli pe care le fac cadrele didactice în alcătuirea dosarului pentru gradația de merit și care pot duce la refuzarea dosarului sau depunctare:

  • Utilizarea fișei generale de (auto)evaluare pentru gradație de merit elaborată de ME și nu a celei operaționalizate de comisia paritară a ISJ pentru fiecare specialitate în parte
  • Inexistența corelării între fișa de (auto)evaluare și opis, între opis și raportul de autoevaluare, între fișa de (auto)evaluare și raportul de autoevaluare

Acestea sunt doar două exemple de greșeli sesizate de membrii comisiei de evaluare. Kit-ul cuprinde mai multe exemple, precum și sugestii concrete prin care să nu pierzi puncte valoroase care te pot ajuta sa obţii gradația de merit. Vei primi acces la toate resursele instant după achiziție in contul tău EduMagic.

Kit-ul este creat de profesori care au fost membrii ai comisiei de evaluare de cel puțin 10 ani și care la rândul lor au obţinut gradaţia de merit în anii în care nu au fost în comisie.

În cadrul kit-ului descoperi recomandări de documente justificative pe care le poţi atașa la dosar, astfel fiind mai aproape de câștigarea concursului.

Dosarul cuprinde următoarele documente, numerotate pe fiecare pagină şi consemnateîn opis:

  1. opisul dosarului, în două exemplare, dintre care unul se restituie candidatului, cu semnătura sa şi a conducerii unităţii/instituţiei de învăţământ, în care sunt consemnatedocumentele existente, cu precizarea paginilor aferente;
  2. cererea-tip, elaborată de inspectoratul şcolar, în care candidatul îşi precizează opţiunea;
  3. adeverinţă/adeverinţe cu calificativele din anii şcolari evaluaţi;
  4. adeverinţă de vechime în învățământ;
  5. fişa de (auto)evaluare pentru gradaţie de merit elaborată de inspectoratul şcolar lacategoria de personal didactic la care candidează, cu punctajul completat la rubrica (auto)evaluare;
  6. raportul de activitate pentru perioada evaluată, ce trebuie să respecte ordinea criteriilor/subcriteriilor din fişa de (auto)evaluare şi să conţină trimiteri explicite la documentele justificative din dosar;
  7. declaraţia pe propria răspundere prin care candidatul confirmă că documentele depuse la dosar îi aparţin şi că prin acestea sunt certificate activităţile desfăşurate, conform modelulului prevăzut în anexa nr. 4;
  8. documentele justificative, grupate pe criteriile şi subcriteriile din fişa de (auto)evaluare pentru gradaţie de merit, elaborată de inspectoratul şcolar la categoria de personal didactic la care candidează.

În plus, materialele încărcate te ajută să întocmeşti raportul de autoevaluare, iar noi îți punem la dispoziție modele de adeverinţe în format editabil pe care le poți solicita școlii în vederea depunerii ca documente justificate la dosar, precum și exemple ale unor cadre didactice care au obtinut gradaţia de merit.

Învaţă cu drag, mai rapid şi mai simplu.

Te invităm să afli de la colegii tăi cum a fost experienţa parcurgerii unui curs EduMagic.

Calendarul desfăşurării concursului pentru acordarea gradaţiilor de merit - sesiunea 2024

Nr. crt.PerioadaActivitatea
126 aprilie 2024

Transmiterea de către Ministerul Educației a numărului total de posturi didactice de predare, de conducere, îndrumare și control, respectiv a numărului de posturi didactice auxiliare ocupate la nivelul lunii februarie 2024, conform datelor din programul EDUSAL.

229 - 30 aprilie 2024

Detalierea punctajelor aferente criteriilor de către comisia paritară de la nivelul inspectoratului școlar, stabilirea numărului gradațiilor de merit și a punctajului minim pe categorii de personal și pe discipline/domenii/niveluri de învățământ. Transmiterea propunerii Palatului Național al Copiilor către Ministerul Educației cuprinzând numărul de gradații ce urmează a fi acordate.

38 – 10 mai 2024

Aprobarea numărului de locuri repartizate pe categorii de personal (didactic de predare/didactic de conducere, îndrumare și control/didactic auxiliar) și discipline/domenii de către consiliul de administrație al inspectoratului școlar, în baza hotărârii comisiei paritare.

Comunicarea fișelor de (auto)evaluare, a numărului gradațiilor de merit și a punctajului minim pe categorii de personal și pe discipline/domenii/niveluri de învățământ de către inspectoratul școlar în teritoriu.

413 – 21 mai 2024Depunerea de către candidaţi a dosarelor la secretariatul unităţii/instituţiei de învăţământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică.
522 – 23 mai 2024Depunerea dosarelor care conţin documentele justificative privind activitatea candidatului respectiv la secretariatul/registratura inspectoratului şcolar/Ministerului Educaţiei, în cazul Palatului Naţional al Copiilor.
624 mai – 12 iunie 2024Analiza dosarelor de către inspectorul şcolar care coordonează disciplina, cu consultarea consiliului consultativ, şi elaborarea raportului referitor la activitatea candidatului în specialitate; verificarea dosarelor şi acordarea punctajelor de către comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradaţiei de merit; aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi afişarea acestei liste la avizierul şi pe site-ul inspectoratului şcolar, respectiv la sediul şi pe site-ul Ministerului Educaţiei după aprobarea de către comisia de evaluare, în cazul Palatului Naţional al Copiilor.
713 - 14 iunie 2024Depunerea/Transmiterea contestaţiilor privind punctajul acordat şi stabilirea numărului gradaţiilor de merit ce pot fi redistribuite.
817 –  28 iunie 2024Soluţionarea contestaţiilor de către comisia de contestaţii, validarea rezultatelor finale ale concursului de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi afişarea acestora la avizierul şi pe site-ul inspectoratului şcolar, respectiv la sediul şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, în cazul Palatului Naţional al Copiilor.
9până la 4 iulie 2024Înaintarea la Ministerul Educaţiei a listelor cu personalul didactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, validat, precum şi listelor cu personalul didactic civil din unităţi militare de învăţământ preuniversitar, validat, în vederea acordării gradaţiei de merit.
10până la 9 august 2024Emiterea ordinului ministrului educaţiei pentru aprobarea listelor cu personalul didactic din învăţământul preuniversitar de stat care beneficiază de gradaţie de merit.

Criteriile generale pentru evaluarea cadrelor didactice - sesiunea 2024 (punctajele sunt la fel ca cele de anul trecut)

Nr. crt.CriteriuPunctaj maxim
1

Criteriul activităţilor complexe cu valoare instructiv-educativă

80
2

Criteriul privind performanţe deosebite în inovarea didactică/ management educaţional

40
3

Criteriul privind activităţile extracurriculare şi implicarea în proiecte/ programe de formare profesională

15
4

Criteriul privind contribuţia la dezvoltarea instituţională

15

Punctaj total

150

Câteva informații importante de ținut cont în sesiunea 2024

⁠Conform calendarului, perioada de depunere a dosarelor este 13 - 21 mai, iar rezultatele finale (după contestații) se vor afișa la 28 iunie. Așa că mai aveţi timp până la 21 mai să consultați ghidul EduMagic, să întocmiti dosarul și să îl depuneţi. Primul îndemn este să porniţi de acum să construiţi dosarul. E mult mai puţin timp decât aveţi impresia și e important să parcurgeţi documentele cu atenţie pentru a nu fi descalificaţi din probleme de formă sau context.

Există puține diferențe faţă de anul trecut, cum ar fi faptul că cei care au participat la simulările examenelor naționale pot primi 3 puncte. Puncte în plus primesc şi profesorii care au participat la implementarea proiectelor (fără remunerație), precum și cei care au coordonat proiecte.

În final, înscrisurile false din dosare atrag anularea gradației și recuperarea sumelor deja încasate. Atenție la greșeli!

Apasă pe butonul de mai jos pentru a revizui întreaga metodologie și pentru a o descărca.

Continut Curs 3 Prelegeri + 24 Assignment Duration
1. Ce trebuie să știi înainte de a aplica pentru gradația de merit? 10:09 2 Prelegeri
Felicitări pentru înscriere! 01:55
Ghid gradaţie - prezentare - document descărcabil 0
Greşeli sesizate în alcătuirea dosarului 08:14
Ghid gradaţie - greşeli - document descărcabil 0
2. Etapa 1: Creează-ţi portofoliul 04:36 1 Prelegeri
Sfaturi utile 04:36
Ghid gradaţie - sfaturi - document descărcabil 0
Exemplu OPIS - document descărcabil 0
Exemplu Raport de activitate - document descărcabil 0
Exemple documente justificative - document descărcabil 0
Machetă adeverinţă aplicare strategii inovative 0
Machetă adeverinţă calificative 0
Machetă adeverinţă dotări 0
Machetă adeverință elaborare ghid metodic 0
Machetă adeverință elaborare ROI 0
Machetă adeverință rezultate deosebite categorii dezavantajate 0
Machetă adeverință rezultate deosebite 0
Machetă adeverință tratare diferenţiată 0
Machetă cerere gradaţie director 0
Machetă cerere înscriere 0
Exemplu apreciere sintetică 0
3. Etapa 2: Consultă metodologia pentru gradația de merit sesiunea 2024 0 0 Prelegeri
Metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat în sesiunea 2024 - document descărcabil 0
4. Etapa 3: Folosește machetele actualizate pentru sesiunea 2024 0 0 Prelegeri
1. Machetă OPIS 2024 - înv. gimnazial, liceal, profesional, postliceal 0
1. Machetă Raport de activitate 2024 - înv. gimnazial, liceal, profesional, postliceal 0
2. Machetă OPIS 2024 - înv. antepreșcolar, preșcolar, primar, învățământ special, profesori consilieri, profesori logopezi 0
2. Machetă Raport de activitate 2024 - înv. antepreșcolar, preșcolar, primar, învățământ special, profesori consilieri, profesori logopezi 0
3. Machetă OPIS 2024 - personal de conducere, îndrumare și control 0
3. Machetă Raport de activitate 2024 - personal de conducere, îndrumare și control 0
Scrie o recenzie
Spune-ne parerea ta despre acest produsKit-ul pentru cadre didactice „Ghid pentru gradația de merit 2024”
Rating-ul dumneavoastra
14 Minute de continut video
Acces online nelimitat
Disponibil pe laptop sau mobil
Certificat de participare